Aceste sarmale tradiționale nu lipsesc de pe mesele de Sărbătoare ale românilor. Cele mai îndrăgite sărmăluțe românești sunt cele cu carne tocată de porc (sau mix porc-vită), învelite în foi subțiri de varză murată.
- 500 g carne tocată de porc (mai grasă)
- 1 ceapă medie tocată
- 50 g orez
- 1 lingură de ulei
- sare, piper
- cimbru uscat, puțină boia dulce (paprika)
- 2 verze murate medii (ca să avem de unde alege foile frumoase)
- 2 linguri de ulei
- 1 ceapă tocată
- crenguțe de cimbru uscat
- 1 foaie de dafin (opțional)
- 250 g piept crud de porc (cu șoric)
- 250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau chiar cârnați proaspeți afumați)
- 500 ml suc gros de roșii (passata sau bulion gros)
- 500 ml moare de varză
- smântână
- ardei iuți
- mămăligă sau pâine
Tocăm mărunt o ceapă și punem la călit într-o crăticioară cu o lingură de ulei și un fir de sare. Nu se lasă să se rumenească ci doar să devină sticloasă. Punem și orezul crud (uscat) peste ea și călim și pe acesta 2 minute la foc mic, amestecând constant ca să nu se prindă. Stingem focul și tragem crăticioara deoparte ca să se răcorească.
Asezăm carnea tocată într-un castron adânc și rasturnăm orezul cu ceapă (răcorite) peste ea. Asezonăm bine cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat. Punem și 2 lingurițe bune de boia dulce care dă aromă și culoare.
Framantăm totul bine cu mâinile ca să fim siguri că avem o compoziție omogenă.
Foile de varză se croiesc cu cuțitul prin îndepărtarea porțiunilor îngroșate. Punem câte o lingură de umplutură pe fiecare bucată de foaie de varză și rulăm sarmaua. Apoi, cu degetul, împingem capetele acesteia spre interior. Și gata sărmăluța!
Pregătim sucul gros de roșii, varza tocată și cărnurile (pieptul crud de porc și afumătura) - tăiate feliuțe.
Pe fundul formei punem o ceapă tocată (crudă, necălită), 2 linguri de ulei, 2 crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată (cotoarele de la frunze). Urmează un strat de afumătură și piept crud de porc și unul de sarmale. Printre ele umplem spațiile cu carne și kaiser. Continuăm așa cu sarmalele până la 3 cm sub buza vasului ceramic.
Punem capacul peste vas și il dăm la cuptor la 180 C pentru 30 de minute apoi la 150 C pentru urmatoarele 2,5 ore. Completăm sosul cu câte o ceașcă de apă caldă la fiecare oră (după nevoie). La final trebuie să fie sos până la jumătatea vasului.
Sfat: așezați vasul cu sarmale tradiționale pe o tavă mai adâncă în care ați pus un strat de 2 degete de apă deoarece va curge zeamă în timpul coacereii iar aceasta vă va murdări cuptorul! Dacă nu puneți apă în tavă atunci grăsimea scursă se va arde și va face fum. Completați apa din tavă ori de câte ori este nevoie!
Sursă articol si poză: https://savoriurbane.com/sarmale-traditionale-romanesti-sarmalute-in-foi-de-varza-acra-murata/
Comentarii