Martie este a treia lună a anului atât în calendarul iulian cât și în cel gregorian. Este a doua din șapte luni care are o durată de 31 de zile. În emisfera nordică, începutul meteorologic al primăverii are loc în prima zi a lunii martie. Echinocțiul din martie pe 20 sau 21 marchează începutul astronomic al primăverii în emisfera nordică și începutul toamnei în emisfera sudică, unde septembrie este echivalentul sezonier al martie din emisfera nordică.
Origine
Martie, de la Très Riches Heures du Duc de Berry , o carte de rugăciuni care trebuie rostită la orele canonice
Numele de martie provine de la Martius, prima lună a celui mai vechi calendar roman. A fost numit după Marte, zeul roman al războiului și un strămoș al poporului roman prin fiii săi Romulus și Remus. Luna lui Martius a fost începutul sezonului războiului, iar festivalurile desfășurate în onoarea lui în timpul lunii au fost oglindite de alții în octombrie, când sezonul acestor activități s-a încheiat. Martius a rămas prima lună a anului calendaristic roman, poate chiar până în 153 î.Hr., și mai multe observații religioase în prima jumătate a lunii au fost inițial sărbătorile de revelion. Chiar și în antichitatea târzie, mozaicurile romane care înfățișează lunile erau încă plasate pe primul martie.
1 martie a început anul numerotat în Rusia până la sfârșitul secolului al XV-lea. Marea Britanie și coloniile sale au continuat să folosească 25 martie până în 1752, când au adoptat în cele din urmă calendarul gregorian (anul fiscal în Marea Britanie continuă să înceapă la 6 aprilie, inițial identic cu 25 martie în fostul calendar iulian). Multe alte culturi, de exemplu în Iran sau Etiopia, încă sărbătoresc începutul Anului Nou în martie.
Martie este prima lună de primăvară în emisfera nordică (America de Nord, Europa, Asia și o parte a Africii) și prima lună de toamnă sau toamnă în emisfera sudică (America de Sud, o parte a Africii și Oceania).
Observările romane antice sărbătorite în martie includ Agonium Martiale , sărbătorit la 1 martie, 14 martie și 17 martie, Matronalia , sărbătorită pe 1 martie, Junonalia , sărbătorită pe 7 martie, Equirria , sărbătorită pe 14 martie, Mamuralia , sărbătorită fie pe 14 martie. sau 15 martie, Hilaria pe 15 martie și apoi până în 22–28 martie, Argei , sărbătorit în 16–17 martie, Liberalia și Bacchanalia , sărbătorit 17 martie, Quinquatria , sărbătorit 19–23 martie și Tubilustrium , sărbătorit 23 martie. Aceste date nu corespund calendarului gregorian modern.
În România, luna martie, popular, se numește Mărțișor. În luna martie începe aratul și semănatul, se curăță livezile și grădinile, se scot stupii de la iernat și se retează fagurii de miere utilizați ca leac în medicina populară.
Alte nume
În finlandeză, luna se numește maaliskuu, despre care se crede că provine din maallinen kuu . Aceasta din urmă înseamnă lună pământească și se poate referi la prima apariție a „pământului” de sub zăpada iernii. În ucraineană, luna se numește березень / berezenʹ, adică mesteacăn, și březen în cehă. Denumirile istorice ale lunii martie includ Lentmonat saxon, numit după echinocțiul din martie și prelungirea treptată a zilelor și eventualul omonim al Postului Mare . Sașii ziceau și MarchRhed-monat sau Hreth-monath (derivat de la zeița lor Rhedam / Hreth ), iar Angles l-a numit Hyld-monath.
În slovenă, numele tradițional este sušec, adică luna în care pământul devine suficient de uscat încât să fie posibil să-l cultive. Numele a fost scris pentru prima dată în 1466 în manuscrisul Škofja Loka. Au fost folosite și alte nume, de exemplu brezen și breznik , „luna mesteacănilor”. Cuvântul turcesc Mart este dat după numele zeului Marte .
Simboluri Martie
Pietrele de naștere ale lunii martie sunt acvamarin și piatră de sânge. Aceste pietre simbolizează curajul.
Floarea sa de naștere este narcisa.
Semnele zodiacale pentru luna martie sunt Pești până la aproximativ 20 martie și Berbec începând cu aproximativ 21 martie.
O primăvară înfloritoare să aveți, dragilor!
P.S. Sursă articol: wikipedia
Comentarii