Martie și Mărțișor!

Martie este a treia lună a anului din calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.

Din punct de vedere astronomic, luna martie începe cu soarele în constelația Vărsătorului și se sfârșește cu soarele în constelația Peștilor. În astronomia veche, martie începea cu soarele în semnul Peștilor și sfârșea în semnul Berbecului.

Numele lunii martie (latină: Martius) vine de la zeul Marte, zeul războiului din mitologia romană și era considerată o lună favorabilă începerii războiului. Sub conducerea împăratul Romulus al Romei, anul începea cu această lună. Dar în anul 45 î.Hr., Gaius Iulius Caesar a introdus Calendarul Iulian iar de atunci anul a început pe 1 ianuarie.

Eu sunt Martius! Odată primul, iar acum al treilea!
Să conduc Anul mi-a fost desemnat locul;
Un muritor m-a deposedat printr-un cuvânt,
Și l-a pus acolo pe Ianus cu fața dublă
 .

– Henry Wadsworth Longfellow, poet american (1807–82)

În România, luna martie, popular, se numește Mărțișor. În luna martie începe aratul și semănatul, se curăță livezile și grădinile, se scot stupii de la iernat și se retează fagurii de miere utilizați ca leac în medicina populară.

Martie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Februarie cu excepția anilor bisecți și ca Noiembrie în fiecare an. Echinocțiul de primăvară în emisfera nordică, respectiv echinocțiul de toamnă în emisfera sudică, (data când ziua este egală cu noaptea), este o dată care variază de la 19 martie la 21 martie (UTC).

Alte nume

În finlandeză, luna se numește maaliskuu, despre care se crede că provine din maallinen kuu . Aceasta din urmă înseamnă lună pământească și se poate referi la prima apariție a „pământului” de sub zăpada iernii. În ucraineană, luna se numește березень / berezenʹ, adică mesteacăn, și březen în cehă. Denumirile istorice ale lunii martie includ Lentmonat saxon, numit după echinocțiul din martie și prelungirea treptată a zilelor și eventualul omonim al Postului Mare . Sașii ziceau și MarchRhed-monat sau Hreth-monath (derivat de la zeița lor Rhedam / Hreth ), iar Angles l-a numit Hyld-monath.

În slovenă, numele tradițional este sušec, adică luna în care pământul devine suficient de uscat încât să fie posibil să-l cultive. Numele a fost scris pentru prima dată în 1466 în manuscrisul Škofja Loka. Au fost folosite și alte nume, de exemplu brezen și breznik , „luna mesteacănilor”. Cuvântul turcesc Mart este dat după numele zeului Marte .

Simboluri Martie

Pietrele de naștere ale lunii martie sunt acvamarin și piatră de sânge. Aceste pietre simbolizează curajul.

Floarea sa de naștere este narcisa.

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul. Obiceiul de mărțișor a fost propus într-un demers colectiv de către Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova și România și inclus în Lista reprezentativă a elementelor patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO în 2012, ca „evenimente culturale asociate cu sărbătorirea zilei de 1 martie”.

Cuvântul Mărțișor este diminutivul lui marț, vechiul nume popular pentru martie și înseamnă literal „micul martie”.

La Chilipirul-zilei venim cu un Marțișor foarte special pentru un Martie Aprins!

Luna aceasta vă luminăm casele cu o ofertă specială care nu doar iluminează, dar și reflectă frumusețea autentică a fiecărui colț. Profită de -30% reducere la selectia noastră de corpuri de iluminat și la oglinzile selectate. Fie că ești în căutarea unei lumini calde pentru serile tale relaxante sau a unei oglinzi care să reflecte frumusețea zilnică, găsește-ți inspirația în colecțiile noastre. Oferta este valabilă în perioada 01-31 Martie 2024, așa că nu rata ocazia de a-ți înfrumuseța casa cu stil și personalitate. 

Link către campania Martie Aprins

Un Martie Aprins tuturor și o primăvară înfloritoare!

Comentarii

Articole similare